Η Ειρήνη Τζούμα γεννήθηκε το 1976, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Έχει αφιερώσει προσωπικό χρόνο επί σειρά ετών σε εθελοντικές οργανώσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα.
Αριστούχος πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών «Τμήμα Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία» (Σειρά αποφοίτησης: πρώτη, έτος 1998) και διπλωματούχος απόφοιτος της Σχολής Πιάνου του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, τάξη Δήμητρας Ροζάκη (Άριστα Παμψηφεί, έτος 2001). Γνωρίζει πολύ καλά Αγγλικά και έχει επάρκεια διδασκαλίας της Γαλλικής γλώσσας.
Είχε τον πρωταρχικό ρόλο στην ιδέα, τη δημιουργία και την προώθηση πρότυπου παιδαγωγικού υλικού για το νηπιαγωγείο με τίτλο « ο Ανεμελούλης ταξιδεύει», το οποίο σε μορφή c.d.rom και τίτλο «Ταξίδι και πάω πάω»έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας (1997).
Εργάζεται από το 1999 ως Νηπιαγωγός στη Σχολή Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, όπου έχει συγγράψει και επιμεληθεί θεατρικές παραστάσεις με παιδιά προσχολικής ηλικίας επί σειρά ετών, ως διδάσκουσα και της μουσικής αγωγής όλων των προνηπιακών και νηπιακών τμημάτων.Το 2004 κυκλοφόρησε μουσικό c.d.με δικές της συνθέσεις, υπό την επιμέλειά της, στο οποίο συμμετείχαν όλα τα παιδιά του Νηπιαγωγείου με τίτλο
« Περιπέτεια στην Αθήνα του 2004» και θέμα την Ολυμπιάδα.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ερμηνείας στο πιάνο με διεθνούς φήμης πιανίστες ( Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Paul Badura – Skoda), σεμινάρια μουσικής παιδαγωγικής, κατασκευής μουσικών οργάνων, σεμινάρια μουσικής προπαιδείας Orff και Dalcroze στην Ελλάδα, καθώς και εντατικό σεμινάριο Κοdaly στο ομώνυμο Ινστιτούτο στην Ουγγαρία.
Έχει συμμετάσχει ως σολίστ σε συναυλίες κλασικής μουσικής και έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τη δημιουργία και τη διδασκαλία παιδικής χορωδίας. Άρθρα της δημοσιεύονται σε παιδαγωγικά περιοδικά, καθώς και σε αντίστοιχου ενδιαφέροντος ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Είναι από τις πρώτες και ελάχιστες καθηγήτριες μουσικής στην Ελλάδα, που κατέχει άδεια διδασκαλίας για το σύστημα Κίντερμιούζικ Η.Π.Α., με ειδίκευση στη βρεφική έως πρώτη σχολική ηλικία.
Η αγάπη της για τα παιδιά και τη μουσική την οδήγησαν στη δημιουργία μιας πρότυπης μεθόδου μουσικής προπαιδείας με τίτλo
«Σίντο το πάντα», κομμάτι της οποίας εφαρμόζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στο Κλασσικό Ωδείο από το 1995, για παιδιά 5 και 6 ετών. Από το 2008, εφαρμόζει με μεγάλη απήχηση στον ίδιο χώρο ολόκληρο το πρόγραμμα, για παιδιά από 24ων μηνών μαζί με τους γονείς τους και κυκλοφόρησε και το έντυπο υλικό που το συνοδεύει, σε παραγωγή του Κλασσικού Ωδείου.
Από το 2010, ο « Σίντο το πάντα» φιλοξενείται με αγάπη και ενθουσιασμό και σε άλλους καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς χώρους και η ίδια διδάσκει και διοργανώνει και σεμινάρια ενηλίκων, απευθυνόμενη σε μουσικούς και παιδαγωγούς, που αναζητούν κάτι νέο και διαφορετικό.
Το Μάιο του 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εν Πλω το μουσικό παιχνιδοβιβλίο της
Σίντο – Περιπέτεια στη Μουσικοχώρα,
το οποίο οργανώνει, μέσα σε ένα ενιαίο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, όλη την προβλεπόμενη "ύλη" μουσικής προπαιδείας για το Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού.Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα υλικό, με επιτραπέζια παιχνίδια, σαφής οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και αναλυτικά σχέδια μαθημάτων, σε εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση. Περιέχει και cd.στο οποίο τραγουδάει η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και ερμηνεύουν έργα κλασσικού ρεπερτορίου μουσικοί του Κλασσικού Ωδείου.Ως πρόγραμμα επιλέχθηκε από διεθνή επιτροπή και παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο της ISΜΕ για τη Mουσική Εκπαίδευση (Θεσσαλονίκη, ΙΟΥΛΙΟΣ 2012).
Από το Σεπτέμβριο του 2012 συμμετέχει στην ίδρυση και διοίκηση του Νεοκλασσικού Ωδείου, όπου εφαρμόζει όλους τους κύκλους του προγράμματος μουσικής προπαιδείας «Σίντο το πάντα», διδάσκει πιάνο εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διδασκαλία παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσω πρότυπων ομαδικών μαθημάτων και μεθόδων και είναι υπεύθυνη εντύπων, επικοινωνίας και προβολής των δράσεων του Ωδείου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Από τo 2013-2017 εντάσσεται σε εκπαιδευτικό της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Παίδων Αγ.Σοφία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αnna Freud Center του Λονδίνου και συμμετέχει ως βοηθός στις Ομαδες Γονέων-Νηπίων (Τοddler groups), όπου εκπαιδεύεται στη συμμετοχική επιτόπια παρατήρηση. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών παρακολουθεί εξειδικευμένα σεμινάρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από το 2015 μέχρι σήμερα το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου στο οποίο εργάζεται μετατρέπεται σε δίγλωσσο, με αποτέλεσμα να αναπτύξει δεξιότητες διδασκαλίας παιδιών προσχολικής ηλικίας μέσα σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον. Οι δεξιότητες αυτές περιλαμβάνουν σχεδιασμό υλικού διδασκαλίας βασισμένο στο ελληνικό και αγγλικό αναλυτικό πρόγραμμα ειδικά μέσω της χρήση διαδραστικού πίνακα, εύρεση τρόπων ενσωμάτωσης της αγγλικής γλώσσας στην καθημερινή διδασκαλία στην τάξη, καθώς επίσης και συγγραφή και σκηνοθεσία δίγλωσσων παραστάσεων με παιδιά προσχολικής ηλικίας (2–5 ετών).
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, σχεδιάζει και εφαρμόζει στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, δίγλωσσο πρότυπο πρόγραμμα μουσικής αγωγής για γονείς και παιδιά υπό την επωνυμία “Paddington Bear” και σχεδιάζει τους βασικούς άξονες του προγράμματος μουσικής αγωγής για το Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού υπό την επωνυμία “ Music Steps” το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζεται στο σχολείο μέχρι σήμερα, ενσωματώνοντας μουσικά στοιχεία της ελληνικής και αγγλικής παράδοσης.
Κατά το σχολικό έτος 2017–2018 ως μέλος της δράσης Τeachers for Europe, εφαρμόζει πρωτοποριακά σχέδια εργασίας στο Νηπιαγωγείο τα οποία παρουσιάζονται σε σχετικές ημερίδες.
Από το 2018 έως σήμερα συμμετέχει με εισηγήσεις σε πανελλήνια Συνέδρια τα οποία διοργανώνονται από φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και αφορούν το πεδίο της Μουσικής, των Φυσικών Επιστημών και της Κοινωνικοσυναισθηματικής Ανάπτυξης.
Τον Ιούνιο του 2020 ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από όπου λαμβάνει τον τίτλο
MA in Music Education με το βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» και αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου της Σχολής Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, θέση την οποία κατέχει μέχρι του παρόντος.